Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

За да е сигурно, че държавата ще продължи да функционира, хората да ходят на работа и учениците да посещават училищата, трябва да се реши кой, как и при какви условия и какъв тест ще може да назначи. Така ще се изясни какво се случва с определен пациент. Това заяви пред Нова тв общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС Гергана Николова.

"Идва зимата и ще се увеличат хората, които имат оплаквания. Ние обаче не можем да назначим на нито един от нашите пациенти изследване за коронавирус. На практика се случва това, че или той трябва да си го заплати сам, или следва дълга процедура, за да се намери някого, който да назначи теста", обясни специалистът.

Oще по темата

"Това трябва да се случи, за да можем да лекуваме и карантинираме пациента, ако се наложи. Това е много важно условие, за да спрем развитието на заболяването", посочи още медикът.

Николова е на мнение, че трябва да има работещ алгоритъм. "В София откриха център към Инфекциозна болница. Това е чудесно, колко обаче ще бъде капацитетът му и какво ще правят колегите там, ако бъдат залети с пациенти", запита лекарят.

Според нея здравното министерство трябва да осигури средства, за да могат да се заплащат тестовете на пациентите. "Може да не е PCR, възможно е да се измисли друг вариант. В момента има по-нови тестове – аналогични и по-евтини, за да може да се работи с тях", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 3 години

Да колега се върна. Кихащ, по алергични причини. Като си изпие хапчето не киха. Държахме се на дистанция, но нито му посиняха устните, нито му пречеше на работоспособността.

29

Анонимен

преди 3 години

В специализираните кабинети преглеждат лекари. Ако имат основателна причина, може и да не се наложи да се прави тест. Все пак теста е диагностичен инструмент, а не самоцел. За това подозирам, че желанието на докторската да назначава направления, без да има лично наблюдение в/у пациента, са по скоро с користна цел.

28

Анонимен

преди 3 години

Ваксинация за сезоните грипове е хубаво да има голям процент от населението,по този начин ще избегнем паниката през зимата,за всяко едно кихане и малко температура да правим PCR тест!

fallback