Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Още в едни от първите публикации, излезли в Китай, се вижда, че честотата на пушачите с COVID-19 е по-малка от честотата на пушачите в общата популация. Това коментир пред Нова тв проф. Борислав Георгиев, началник на Кардиологичната клиника в Националната кардиологична болница.

Той все пак предупреди, че в цигарите има над 7000 токсични вещества. "Тези вещества, може би, имат някакъв ефект върху рецептора", коментира проф. Георгиев. По думите му във Франция вече се прави клинично проучване на влиянието на никотина.

Още по темата

"Ако човек е пушач, да не се успокоява, че му е намалял рискът. Самото пушене на цигара е вредно, димът на цигарата е вреден. Младите инфаркти, които виждаме, са обикновено на млади хора, които са препушили 2-3 кутии цигари, пили са енергийни напитки ", коментира проф. Георгиев.

По думите му, стъпката е да се махне дима с електронните цигари. "Те са по-малко вредни, но да не се купуват от улични търговци. Има електронни цигари, които са фабрични. Следващата стъпка е въвеждането на бездимните цигари. При тях няма изгаряне, а нагряване.", уточни лекарят и допълни, че не става дума за мода, а стъпка към отказването.

"Изолацията създаде неприятен факт, защото хората се забавиха с идването до болницата и понякога идват в по-тежко състояние", обясни проф. Георгиев.

"Европейското дружество по кардиология публикува документ, по който се вижда как коронавирусът може да увреди сърдечната система. Може самата реакция на организма да утежни състоянието. Не ги наблюдаваме при нас, защото е малка бройката. Има единични съобщения в световната литература за конкретно състояние".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase