Общ преглед

Над 3 тона стари и опасни пестициди бяха открити в безстопанствени сгради на бившето ТКЗС в старозагорското село Яворово, съобщава Радио Стара Загора.

Отровите са били на това място вероятно още от 80-те години на миналия век. Наличието на  препаратите в селото е било отбелязано в създадения преди време регистър, но едва сега е станало ясно, че те не се намират в обезопасени постройки.

По първоначални данни старите пестициди са над 3 тона и са събрани от няколко села преди над 30 години, обяви министърът на околната среда Емил Димитров.

Той уточни, че отровите ще бъдат транспортирани и унищожени във Франция.

При проверката стана ясно, че част от препаратите са пръснати в бивша стопанска постройка без покрив, без врати и със свободен достъп за всеки. На 200 метра от нея се намират останалите складирани пестициди, отново в необезопасена постройка без врати и в опасна близост до водоизточник.

При дъжд водата отмива опасните вещества и те попадат в подпочвени води или във водоизточник, ползван за водопой на животни, обясниха експертите от френска фирма, която ще отговаря за събирането, транспортирането и унищожаването на пестицидите.

Според експерти откритите препарати съдържат изключително опасни вещества, съдържащи арсен, живак и сяра.

Огледът е във връзка с разпореждане на Върховната административна прокуратура за извършване на проверки относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар