Съдебни охранители от днес започнаха протестни действия, които ще се провеждат поетапно пред съдилищата в страната до 28 август. Синдикат "Охрана" настоява за увеличаване на щата, както и за допълнителни възнаграждения за работа на първа линия по време на пандемията, съобщава Bulgaria ON AIR

От началото на седмицата съдебните охранители изразяват недоволството си с трикольорни лентички на ревера, а от днес и със събрания на открито. С постановление от началото на август правителството отпусна 15 млн. лв. на Министерството на правосъдието за работа на служителите в условията на пандемия, както и за увеличаване на заплащането за нощния труд. 
 
10 млн. от тях са предвидени за надзирателите в затворите, останалите 5 млн. лв. са за "следствен арест и пробация". За съдебната охрана обаче няма отпуснати допълнителни пари. 
 
"Има проектопостановление от 31 юли, което казва до 30% увеличение на заплатите и в същото време излиза следващо постановление, което дава 15 милиона само на едната главна дирекция. Искаме равнопоставеност на всички служители със сходни задачи", заяви председателят на УС на синдикат "Охрана" Петко Чалъков.
 
Служителите, които дежурят на входа на съдилищата, също настояват за допълнителни средства. От Синдикат "Охрана" искат в съдебната охрана в страната да бъдат назначени поне още 500 служители, както и за диалог с правосъдния министър Данаил Кирилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase