Снимка: БГНЕС
fallback

Непълнолетни, които работят без разрешение в туристически обекти, е установила Инспекцията по труда в Добрич.

Става дума за петима, един от които работел в животновъдството, съобщи на БТА директорът на областната инспекция Ангел Петков.

По думите му ведомството е дало общо 196 разрешения за работа на деца под 18 години в Добричка област от началото на 2020-а - предимно във ваканционните селища по Черноморието.

От инспекцията напомнят, че непълнолетните не могат да полагат нощен и извънреден труд. Децата се трудят при намален работен ден от 7 часа - в периода от 6 до 22 часа, а ненавършилите 16 години - от 6 до 20 часа.

При кампанията за контрол на трудовото законодателство във ваканционните селища по Черноморието Инспекцията по труда прави проверки включително през нощта и в почивните дни, като установените нарушения са свързани предимно с работното време.

В туристически обекти не са осигурени задължителните почивки, няма поименни графици за разпределението на работното време и други, посочват най-честите пропуски от дирекцията.

Областната инспекция по труда е извършила близо 800 проверки за изминалите седем месеца на годината предимно в търговски обекти, хотели и ресторанти, селското стопанство, строителството и други.

Установени са около 3400 нарушения - по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, по закрила на трудовите права, по Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност и други. По постъпили жалби срещу некоректни работодатели са направени 127 проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

до 19

преди 3 години

И ти като се вмиришеш след време (а то бързо лети), ще получиш коментар, подобен на твоя.

22

Анонимен

преди 3 години

Непълнолетни могат да работят в хотел, ако хотела е на баща им (семеен). Останалото е експлоатация на детски труд, която великите законодатели като Цецка и Барни, узакониха. Все пак трудовото законодателство в бг е само пожелателно и всеки си прави каквото си иска.

21

Аз

преди 3 години

Няма нищо лошо, че децата работят, но дали им плащат толкова колкото трябва и по точното работно време? Като знам манталитета на мутро-бизнесмените у нас, язик за труда на децата.

fallback