Ресорният министър Емил Димитров констатира, че е отчетено драстично ниско ниво на язовир "Камчия". От 100 млн. кубически метра в момента има само 60. Изготвен ли алтернативен план за водоснабдяване в Бургас и околните места и защо пресъхват големи язовири в страната?

"Язовир "Камчия" е един от основните източници за водоснабдяване на Черноморието. Той подава вода както към Бургас и Южното Черноморие, така и към Варна - Северното Черноморие. Разпределението е 40% към Варна и 60% към Бургас. По Южното Черноморие има още един язовир - "Ясна поляна", който се допълва от Ново Паничарево. Той е съвсем малък, но когато са изграждани тези язовири, легловата база в Южното Черноморие е няколко пъти по-малко, отколкото е сега", каза председателят на УС Научно-техническия съюз по водно дело инж. Пламен Никифоров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна, че има бум в изграждането на туристическа инфраструктура по морето, но водоизточниците си остават същите.
 
"Характерно за този период на маловодие, когато количеството на вода, подпочвените води са най-малко, тогава е и най-голямото потребление. През летните месеци консумацията е най-голяма. И когато имаме поредица от няколко по-сухи години, а тази година даде много малко вода, тъй като имаше много малко сняг. Един от проблемите е остаряла инфраструктура, а другият - недостатъчно водоизточници", категоричен е експертът.
 
Инж. Никифоров изтъкна, че в България има около 3000 язовира, но само около 20 от тях се използват за водоснабдяване.
 
"Има около 15-20 язовира за водоснабдяване, включително по Южното Черноморие, някои от тях са започнати да се изграждат преди години, други са на фаза проекти, но те са занемарени и нищо не се прави по тях. Един от един тези язовири е "Индже Войвода", за който е започнало строителство заедно с пречиствателната станция, но той беше приватизиран преди 20 години. Държавата разбра своята грешка и започнаха стъпки са възвръщане на собствеността, но се смениха правителствата и нищо не се прави", допълни той.
 
Инж. Пламен Никифоров обясни, че строителството на този язовир е в начална фаза.
 
"Не всички язовири, които са изградени, могат да се използват за питейно водоснабдяване, тъй като техните чаши не са санирани. Има процеси, които влошават качеството на водата, така че трябва да се направи изследване дали тя може да се използва за питейни нужди и тогава да се направят необходимите съоръжения", уточни още експертът.

Коментари Напиши коментар

30

Задава се по страшно

преди 2 месеца

Целият този "черноморски бетон" скоро ще буреняса и тогава съвсем за нищо няма да става.....

29

Анонимен

преди 2 месеца

какво значи бум на строителството? Ограничете го малко това строителство. НС да почне да пише истински закони, вместо да се навежда на лобитата на строителната мафия, а местната администрация да прилага тия закони като хората. Черноморските мутри направиха милиони и милиарди чрез схеми с ДДС, укриване на приходи и осигуровки, а държавата седи и гледа импотентно, че ония са "наши хора" и не може да им кършим хатъра. Калинки, шуробаджанащина и мутробарок на всички нива на държавната власт.

28

Кина

преди 2 месеца

Те и доста "инвеститори" първо си строят дворците с красивите гледки, после се сещат за пътя до тях хахаха. Че то от пътя, *** и водата трябва да се започне бе ! Но всяко разрешение за строеж си има Име на чиновтик и печат.