Снимка: БГНЕС

Пчелари от Бургаски регион отчитат нулева година, предаде БНР.

Други имат по-голям късмет и успяват да извадят мед, макар и с 60-70% по-малко в сравнение с миналата година. Емил Янев е от втората група. Слабите добиви, свързани основно с невижданата суша това лято, го принуждават да кандидатства по програмата de minimis. Той се надява да получи средства, с които да подхрани и зазими пчелите си. Но помощта, според него е повече от символична.

"Сумата е крайно недостатъчна. Пчелните семейства сега се подготвят, от това зависи следващата ни година. По de minimis дават по 7 лв и сумата е една и съща от години. Сушата е много голяма и се налага да продължим да подхранваме семействата до късно в годината. Тук в Бургаско не е валяло повече от 70 дни, заяви той.
 
Все повече пчелари са принудени да работят и друго, за да запазят бизнеса си. Други прибягват до кредити, които обаче после трудно успяват да връщат. Макар и закрепил своя пчелин, на Емил Янев също му се налага да започне редовна работа, за да издържа семейството си:
 
"Аз имам почти 200 пчелни семейства, ако бях само на тях обричам семейството си на глад. Имам приятели с по 700-800 кошера, които не са извадили нищо, без средства – трудна работа. Ние сега трябва да изкараме оборотни пари, за да се погрижим за пчелите. Цялото земеделие има нужда от сериозна подкрепа от страна на държавата, иначе много колеги ще фалират".
 
От бранша настояват средствата от субсидиите да се изплатят спешно сега, за да могат хората, занимаващи се с пчеларство, да оцелеят.

Коментари Напиши коментар

17

Иванов

преди 11 месеца

18 кг мед са нужни на пчелно семейство да изкАра зимата ако не може да ни подпомогне държавата с пари да ни помогне с храна за пчелите за да не умрът от глад зимата Както беше по времето на Живков 50кг захар на семейство

16

Www

преди 11 месеца

Няма пчели става страшно така че не се правете на многознаещи да бърборите само глупости да си чешат езиците

15

аз

преди 11 месеца

най-лесно е да бъдат подпомогнати като се ограничи вноса на некачествения и изкуствения мед , ама никой не иска това да се прави