fallback
 
Един от основните призиви, които се чуват на протестите през последните дни, е за честни избори, машинно и електронно гласуване. 
Oще по темата
Експерти обаче изразяват позиция, че машинно гласуване на предсрочни избори няма как да има, тъй като техника липсва.
 
"Това не е вярно. Следващият логичен въпрос е какво правиха досега и не осигуриха машините. ИК е достатъчен ясен, разписан е начинът на машинното гласуване", коментира адвокатът Петър Славов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Политологът Ваня Нушева е категорична, че избори не могат да се отлагат заради технологични промени и препятствия, а законът трябва да се изпълнява.
 
"Промени относно машинното гласуване бяха извършвани преди година и половина. Правилата са променени, така че сега са премахнати онези недоразумения. Няма законодателен проблем относно въвеждане на машинното гласуване", заяви тя.
 
Според нея имаме нужда от добра организация и политическа воля за изпълнението на закона.
 
"Имаме законодателни промени преди повече от година, направени от същите хора, които са в парламента. Сега те да казват "много е сложно", това е абсолютно недопустимо. Означава, че не са си свършили работата", заяви Петър Славов.
 
Той изтъкна, че след 2019 г. вече е бил направен опит за машинното гласуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Професионалист

преди 3 години

Само с машинно гласуване и от чужбина България ще просперира!

44

безпартиен

преди 3 години

Преди 13 години бях в СИК на кметски избори.Получаваш бюлетините-подписваш се,гласува се пред всички-комисия,застъпници.След това се броят гласовете 2 пъти.Описват се всички бюлетини-използвани и неизползвани.Прави се протокол в няколко екземпляра.Събира се всичко в чувал,един екземпляр от протокола се дава на областната ИК и всичко друго се затваря в чувала и се съхранява.Там са и подписите на членовете на комисията.Според мен няма начин за манипулации.Кое му е лошото на гласуването с бюлетини?

43

баце

преди 3 години

Еййй, в здравето им бърка това машинно и онлайн гласуване. Няма да могат да правят отработени с годините далавери. Оня хейтър Константинов дето беше шеф на ЦИК и той подскача. Значи е правилно да има такова гласуване.

fallback