Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Все по-често има искания за промени в Конституцията. В последно време те идват от президента Румен Радев и протестиращите срещу правителството.

"Много е лошо, ако промените на основния закон тръгват в момент, в който трябва да бъде даден определен отговор на определени очаквания. Промяната не бива да бъде под давление на политически цели и интереси. В такива стихийни моменти, какъвто е настоящият, това не е добро решение. Не е добре да се прави "ремонт" на Конституцията, това няма да е полезно", заяви адв. Димитър Марковски пред Bulgaria ON AIR.

Според него проблемите може да бъдат решени с леки промени в действащия Наказателно-процесуален кодекс и с назначаването на независим прокурор, който да контролира главния прокурор.

"Съдебната реформа е тема, която се дъвче от много години наред. Има необходимост от някои промени, които могат да бъдат извършени без да се стига до "ремонт" на основния закон", настоя още веднъж адв. Марковски в предаването "Денят ON AIR".

Той се съгласи, че има някои проблеми при прокуратурата, но по думите му няма безконтролна власт на главния прокурор.

"Всяка година той излага отчета за свършената работа на прокуратурата в самото Народно събрание. Да се сложи независим прокурор, който да контролира главния прокурор, е доста разумно. Въпросът е дали властимащите ще намерят добрия подход с избора на този независими прокурор", обясни адв. Марковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Тази работа

преди 3 години

с хубост не става, адвокате. Почти 30 години имаме тая конституция, и се вижда, че не работи. Парламентарна република, ама друг път. Пълномощията на президента са орязани, превърнат е на деловодител на МС, всичко да съгласувал с МС, вотът му трябва да се минава само с 2/3 , при вот на доверие на правителството също трябва да се преодолява с квалифицирано мнозинство, прокуратурата трябва да е извън съдебната власт, не трябва да има главен прокурор, има ли главен адвокат? Местната власт е зависим

29

Анонимен

преди 3 години

Въобще си трябва оценка с колко са се отклонили законите приети след влизането им в сила след влязлата в сила Конституцията и спрямо нея тестове с тълкувания за практически приложения и резултати как изпълнения от преднарчетани направления как изисквания в нея.

28

Ники Владимиров

преди 3 години

Хора, СЛАВ МУЛТИТРУПСКИ е един шут на мафията! ТОЯ ДА ОБЯСНЯВА КОЕ Е МОРАЛНО И КОЕ НЕ, е СМЕШКА и половина :D А той и драскачите му, да обясняват как да се управлява държава е все едно свинарчето Динко, да ни учи на ядрена физика :D

fallback