Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

В затворени помещения и в градския транспорт трябва да балансираме между два здравни риска. Първият е заразата с коронавирус – за това допринася затвореното помещение и циркулацията на въздуха от климатиците.

Другият риск идва от летните горещини. В такива случаи най-правилното поведение е носенето на маска.

Oще по темата

Това обясни пред Радио София пулмологът д-р Александър Симидчиев, пред БНР и подчерта, че по-малкият риск е управляемият риск.

Не можем да спрем циркулацията на въздуха. Дори и да не работи климатикът в автобуса например, на спирките вратите се отварят и въздухът се раздвижва. Само един пътник да е без маска и да е вирусоносител, може да зарази и други, става ясно още от думите му.

"Две трети от вероятността от инфекция е през носа. Задължително е маската да покрива и устата, и носа", категоричен е д-р Симидчиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Танев

преди 3 години

Дезинфекция, дистанция, дисциплина! Какво по неясно има бе , народе?!!

41

шофьор в градски

преди 3 години

Защо всички свалят маските като слязат от автобуса?За да дишат по лесно.Аз как да карам поцял ден с маска 8 /9часа всеки ден ? Няма как.Затова има преграда и разстояние между шофьора и пътниците и на мен не ми е прятно да ми смърди на хора които незнаят водата за какво е а имат високо мнение за себе си

40

лекар

преди 3 години

До неграмотните:Пръски-при говор-до 90 см -при кихане-до 150 см -при кашлица -до 3 мТова е разпространението на пръските без маска и ако не се предпазате с ръка или кърпа при кихане и кашляне!Сега разбрахте ли защо трябва в затворени помещения да се носят маски?

fallback