fallback
 
Един от 12-те живи ветерани от Втората световна война в Шуменско навърши 100 години, десетки шуменци го поздравиха.
 
Иван Бончев е има след себе си 13 военни години, като особено важна е 1944 г., когато участва в Първата фаза на Отечествената война, като командир на артилерийски взвод. 
 
"Войната е бедствие. Световно бедствие и дано да не се повтаря. Помня го ден по ден. Всеки медал е откъс от времето, през което съм живял", сподели Иван Бончев пред Bulgaria ON AIR.
 
На своите ревери той има повече от 30 медала. Въпреки че приема войната като нещо страшно, полковник Бончев с гордост носи честта да е български войник. 
 
"Много пъти съм правил равносметки и смятам, че не съм грешил. Ако сега се родя, пак по същия път ще вървя, защото е полезно за България", категоричен е ветеранът.
 
Десетките негови близки, Военното окръжие и представители на Община Шумен организираха честване на неговия юбилей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Слава и поклон!

преди 3 години

Поклон пред подвига на този достолепен старец! Ако не бяха тези свдни жертви, сега границата ни с Гърция щеше да минава по Марица!

43

Ислямското Робство 1

преди 3 години

Българите Християни нямали право да стават чиновници, нито да служат в армията. Показанията на един мюсюлманин в съда имали повече тежест от твърденията на трима християни. Сред турците дори се ширело мнението че да лъж.есвидетелстваш срещу гя.урин е добро дело. Българин НЕ можел да притежава къща в Мохамеданска махала, нямал право да язди кон, нито да носи оръжие, освен със специално разрешение за това.

42

Ислямско РОбство 2,3

преди 3 години

ЗАБРАНЕНО било да се обличат в цветни дрехи от скъпи тъкани и кожи, да носят високи калпаци. На нарушителите отнемали дрехите и ги би.ели с тояги по стъпалата. Опасни за носене били червените и особено зелените одежди, защото този цвят е свещен за Исляма.

fallback