Снимка: Pixabay

Времето през юли и август ни дава възможност за чудесни разходки из България. Ако вече сте били на море и се чудите как да разнообразите своя уикенд, то ви трябва някоя кратка почивка или поход с приятели, за да избягате от жегата в големия град и да усетите прохладата на планината. Това може да стане, ако отидете до една от най-достъпните пещери в България – "Проходна".

Избирайки за локация село Карлуково, вие ще можете да видите един от 100-те национални туристически обекта и да сложите начало на една чудесна обиколка из най-известните забележителности на нашата страна.

Къде се намира "Проходна"?

Пещерата, която представлява естествен скален мост с дължина 262 метра, се намира на около 120 км от София и 2 км от село Карлуково. Въобще, около град Луковит има какво да се види – различни карстови образувания.

Освен "Проходна", в района са "Темната дупка", "Кучешката", както и още много пещери и пропасти.

Преди да стигнете въпросната забележителност, се отбийте до Националния пещерен дом в Карлуково, разположен на десния бряг на река Искър. Там ще видите колекцията на Петър Трантеев – един от основателите на пещерното дело у нас. От него има пътека, която води до пещерата.

Ако искате да отидете направо при пещерата, поемате по пътя за Луковит, като следите за табелата за село Карлуково. На поляните преди "Проходна" може да паркирате колата си и да тръгнете пеша към нея.

Какво представлява пещерата и още детайли около тази местност, вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase