Снимка: БГНЕС

Възстановено е водоподаването в 10 населени места на димитровградска община. Водата обаче може да се ползва само за битови нужди, предупредиха здравните власти.

Второ денонощие на сух режим остават четири общини по поречието на река Марица. Водата там беше спряна превантивно, тъй като 29 животни бяха отровени след водопой.

Още по темата
В канала, от където са пили вода стадото крави, са открити нитрати, които са били 350 пъти над нормата.

Следствието прави проверка и в химическия завод,  за който се предполага, че може да е причинил замърсяването. От вчера в региона са двама министри -  на здравеопазването и на екологията, предаде БНР.

Резултатите от изследванията са добри, но на първия етап водата е само за хигиена, каза здравният министър професор Костадин Ангелов.

"РЗИ ще вземе проби от питейната вода в тези населени места, за да докажем, че тази вода е абсолютно безопасна. Когато докажем, че водата е безопасна ще разрешим тя да се използва и за питейни нужди", обясни той.

Води се разследване, стана ясно от думите на екоминистъра Емил Димитров.

Има процесуално-следствени действия, които се провеждат на територията на предприятието, което е възможен замърсител. Там също се вземат проби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase