Кадър: Bulgaria ON AIR

Летни бури и днес на няколко места в страната. Мълния е убила 45-годишна жена в село в община Павел баня.

В сезона на гръмотевичните бури експертите съветват, ако се намираме близо до вода - край река или на морския бряг - да стоим далеч, защото тя е проводник на електричеството.

Още по темата
"Ако сме на излет в планината, задължително трябва да слезем по най-бързия начин от билото, от откритите части на планината. Ако сме в равнината, максимално да отстоим от самотностоящи електрически стълбове и възвишения“, посочва Радослав Калчев.

Според експертите най-елементарното, което можем да направим, за да се предпазим, е да клекнем и да съберем максимално краката си един до друг, предаде Bulgaria ON AIR.

"По време на буря, когато сме си у дома, да не сме на балкона, да не сме на отворените прозорци, да затворим прозорците и да стоим далеч от вентилационните отвори в помещения - бани, тъй като е възможно токът на мълнията да попадне през комина или през отдушника в помещението“, допълва той.

И още: ако по време на бурята сме вкъщи, е добре да изключим от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение - телевизор, компютър, климатик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase