Снимка: БГНЕС

Жители на пловдивското село Труд тази вечер се готвят да протестират за пореден път заради силните миризми в района, които са резултат от дейността на близката централа за производство на топло и електроенергия от биомаса. Основното им искане е централата да бъде затворена, докато нейното производство и съоръжения не се преведат в норми, които й позволяват да работи без да влошава живота на населението, съобщи БНР. 

Организаторите на протеста от Сдружение "Бъдеще за село Труд" изтъкват, че централата се намира само на 250 метра от крайните къщи на селото. Неприятната миризма от нея се усеща в радиус на 2,5 км. Припомнят също, че подават сигнали вече 5 години, както и че до момента от Регионалната екоинспекция не са регистрирали отклонения от нормите при замерванията на въздуха. От сдружението твърдят още, че институциите нямат воля и инструменти да решат проблема - председателят Галина Тошева:
 
"Ние не сме против тези зелени екологични практики. Изключително против сме режима, под който те работят в България. Протекциите, които тези оператори имат от високо равнище и в крайна сметка влошеното качество на живот за нас, които се налага да живеем в близост до тях."
 
Протестиращите планират да блокират колелото край селото по пътя Пловдив - Карлово.         
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase