Снимка: Pixabay
fallback

Стотици килограми мъртва риба изплуваха от река Янтра край горнооряховското село Драганово. Вчера от Регионалната екоинспекция започнаха проверка, съобщиха от NOVA. 

Рибарите от Драганово казват, че подобни гледки могат да се видят всяка година. "Това се случва системно всяка година – понякога по-рано, понякога по-късно. Зависи от това кога хората си изхвърлят боклуците в реката", каза един от едни от тях.
 
Той твърди, че липсата на кислород не е причина за мъртвата риба. "Водата вече се е избистрила, няма цъфтяла леща, водорасли. Има си течение. Вероятно виновни няма да има", допълни той.
 
Друг твърди, че боклуците се изхвърлят през събота и неделя, когато агенциите почиват и няма как да се направи проверка. "Не съм виждал къде изхвърлят боклука, но години наред виждам измряла риба поне по два пъти", коментира той.
 
Кметът на Драганово Светослав Иванов също каза, че това не се случва за първи път. "РИОСВ са направили проверка и по предварителна информация няма извършени нарушения. Ще търся съдействието на Общината, за да можем да се справим със ситуацията", каза  той.
 
От РИОСВ-Велико Търново заявиха след извършена проверка, че няма химическо замърсяване на река Янтра в наблюдаваните участъци. При огледа край село Драганово са констатирани протичащи гнилостни процеси от дънни утайки, което е възможна причина за измирането на рибата.

След проверка на възможните източници на заустване на отпадъчни води в участъка не е установено нерегламентирано заустване на отпадъчни води в реката или нерегламентирано изхвърляне на отпадъци.
 
За измирането на рибата, както и за резултатите от извършените анализи на място на качеството на водите, е уведомена Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури - Велико Търново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Дайте реални

преди 3 години

снимки .В Янтра има сомове,каракуди,скобари,кефали.Тая сника е обиколила всички сайтове по случая умряла риба.Само това ли можете.

15

Илюминат-заговорник

преди 3 години

Друг твърди, че б0клутсите се изхвърлят през събота и неделя, когато агенциите почиват и няма как да се направи проверка. "Не съм виждал къде изхвърлят бок лука"Така са 99% от последователите на *** всичкознайков -ако не види не вярва, но знае и е убеден без да е видял.

14

Анонимен

преди 3 години

Ало! Фото!Скумрията не е речна риба!

fallback