Снимка: БГНЕС
fallback
Напрежение във видинския ромски квартал "Нов път" се появи, заради спор между младежи за момиче. Един от тях твърди, че е бил заплашен с оръжие, отвлечен и бит. За 24 часа са били задържани две момчета. От прокуратурата обасниха, че за момента няма обвиняеми. 
 
Социалният антрополог Харалан Александров и криминалният психолог проф. Калин Гайдаров коментираха влиянието на кризата с коронавируса върху хората от махалите, които бяха поставени под карантина. 
 
"Станахме по-тревожни по време на пандемията. Агресията и насилието обаче не са резултат от тази криза, а са резултат от провал на социализацията. Винаги коренът е в семейството", каза Харалан Александров в ефира на bTV. 
 
"Агресивните млади мъже израстват в семейства с провалени родители или отсъстващи бащи. Там, където авторитетите са провалени и няма ударжащата функция на бащата, момчетата подивяват, защото трябва да наложат лидерството си. Децата започват да се насилват. Тръгват да утвърждават лидерството си по най-примитивния начин", допълни още той. 
 
Александров твърди, че все повече родители живеят разделени и все повече майки гледат децата си сами. 
 
"Истината е, че семейството не е в отлична форма. Тогава е важна ролята ва социалните работници. Една силно подценена професия и много важна, която се появява там, където природните механизми, а именно семейното възпитание, не са сработили добре", обясни социалният антрополог. 
 
Проф. Калин Гайдаров обясни, че страхът и тревожността определено са по-високи по време на пандемията, а това повишава риска от конфликти. 
 
"Когато липсва рамка на контрол, може да се изроди в подобен тип действа", каза той. 
 
"Освен контрола, трябва да заложим и върху това да се създаде вътрешен психологически момент, през който самите те да осъзнаят смисъла на собственото си поведение като неправномерно и нехуманно и да имат вътрешните си възможности да се справят със собствения си проблем", обясни проф. Гайдаров. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 3 години

До лудата краваПочти всеки от нас има роднина лекар или медицинска сестра. От тях научаваме от кой етнос са повечето от пациентите, които са идентифицирани като носители на тази зараза.

28

До 19

преди 3 години

Ако не се размножават , ...то пасторите /включително и внесените от Холандия/ им ще се ,,погрижат ,, за контрола над популацията.

27

Скептично мнение

преди 3 години

Какви ,, разведени родители,, търси в махалите уважаемият специалист?За да ползват социални помощи в 99,9%цigaнките са ,, самотни майки,,.Как да се развеждат, като за икономия не се женят.Напоследък и българските жени усвоиха този тарикатлък.

fallback