Снимка: БГНЕС
fallback

Стотици са наети за берачи на череши в Кюстендилско.

Инспекцията по труда е издала около 2 хил. еднодневни трудови договори за работници в черешовата кампания, казаха от дирекцията.

От РЗИ и полицията контролират дали при придвижването на овощните градини микробусите не качват повече от разрешения брой хора, дали са с маски, дали се спазват другите ограничения за дистанция. Затова на много места са изградени палаткови лагери, където десетки и стотици берачи нощуват, казва общинският съветник от Кюстендил и шеф на земеделска кооперация Валери Йолев, предаде БНР.

"Те са си просто чергари тези хора. След като свършат тука, отиват в Балкана да берат билки, пак са на палатка. Ако някой си мисли, че ще им се правят къщички за гости, просто няма как да стане", коментира той.

Кампанията по черешобера приключва до седмица. Инспекцията по труда контролира дали се спазват мерките за безопасност и дали се осигуряват нормални условия за труд за берачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Додо

преди 3 години

До ГореначерешатаИ на велосипеди не прощават.

12

До анонимен

преди 3 години

За сведение собствениците на черешите делят парите с т.нар.чергари. При изкупна цена 0.80 лв половината поне отиват за берача.

11

😂

преди 3 години

По магазините няма и да видите от тези череши защото изродляците ги купуват на безценица и черешките влизат в бидони да се избелят и пътуват по направление, в смисъл в чужбина. Това е всяка година, а честито ще ядем *** от Тюркиш иГърция.

fallback