Снимка: МВР
Районна прокуратура – Петрич е сключила споразумения със защитата на петима подсъдими чужди граждани – от Афганистан, Иран и Турция, привлечени към наказателна отговорност за извършено от тях престъпление по чл. 279, ал. 1 от НК. Това съобщиха от обвинението, цитирани от БНР.
 
На 25.06.2020 г. чужденците са били задържани по време на незаконно преминаване на българо-гръцката граница. При разпит на единия от тях е установено, че той е живеел в столицата на Афганистан гр. Кабул. Шест месеца по-рано, по нелегален път през Турция, успял да стигне до Гърция. Установил се в гр. Атина. Впоследствие се свързал с хора, с които се договорил да го преведат в България срещу сумата от 800 евро. Крайната цел на мигрантите била Западна Европа. 
Още по темата
 
Каналджиите поели групата чужденци в гр. Солун, откъдето ги превозили в посока към България. През нощта стигнали до място, където им било наредено да изчакат, докато шофьор на някой товарен автомобил заспи. Те планирали незабелязано да се качат в камиона. Трафикантите отворили вратите на ремаркето и укрили мигрантите между палетата с дини. Чужденците престояли там около 13 ч., когато при проверка били установени и задържани от граничните власти.
 
В хода на разследването е бил разпитан Водачът на камиона, който е полският гражданин Р.Ж., също е бил разпитан. Той е казал, че от няколко години извършва курсове по маршрута Гърция – Полша. Товарът бил натоварен на складова база до гр. Рупаки в Гърция. Шофьорът разбрал за укриващите се в управляваното от него МПС при проверка, извършена на ГКПП "Кулата - Промахон". Компетентните органи са установили, че в полуремаркето има няколко лица, които шофьорът никога не бил виждал, от рентгенова снимка.
 
Наказателните производства срещу чужденците са приключили с одобрените от съда споразумения. Наказания, които са им наложени са по шест месеца "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок и глоби в размер на по 100 лева.
 
Определенията на съда има последиците на влязла в сила присъда.

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 1 седмица

Така ли? Условна присъда само ако се върнат доброволно откъдето са дошли!

7

Анонимен

преди 1 седмица

Условена присъда за.......


О, боже ела отново и си събери вересиите по български език!

Колко мозък трябва да се ампутира, за да се стигне това изключително ниво на българска “джурналистика”.

Морфологичния, синтактичния и лексикалния анализ на тези гениални “списвания” предоставям на “специалистите” с третокласно образование, т.е. минусодателите!

Бъдете здрави и гледайте да не се заразите покрай “короната” с тъпоумие, което тук цари на широк фронт!

6

Анонимен

преди 1 седмица

Глоби по 100лева?
На трафикантите по 1600?
Къд е справдливостта! Имат пари за трафиканти, нямат пари за глоба. И затвора трябваще да е 3 години ефективно,и с много работа, за да се възпитат на труд.