Снимка: Община Бургас

Първи за сезона чартър с чуждестранни туристи пристигна в Бургас. Самолетът превози близо 190 туристи от Нидерландия и Белгия до страната ни.

Първата група чужденци бе посрещната от министър Николина Ангелкова, а чужденците бяха дарени с подаръци и рози.

"Полетите ще се осъществяват 4 пъти седмично. Надяваме се и с гласуваната субсидия от 35 евро да разширим полетната програма и със спазване на мерките да успеем да реализираме, макар и труден, летен сезон", коментира министър Ангелкова.

От своя страна кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че в понеделник ще изпрати писмо до Външно министерство с искане да отпадне 14-дневната карантина за туристи, идващи от държави извън Европейския съюз. По думите на Николов повече от 30 процента от туристите в региона са извън Европейския съюз и затова е добре да отпаднат ограниченията за 14-дневна карантина за руски туристи и тези, които са извън Европейския съюз.

Градоначалникът заяви, че на летището в Бургас утре се очакват още 4 полета от Германия, а непосредствено след това започва пристигането на полети от Чехия, Словакия и Словения.

По думите му Община Бургас продължава да работи активно за облекчаване на процедурите за привличането на повече туристи.

"Надявам се вече полетите да влязат в нормален режим на пристигане. Получихме подкрепа и от Министерството на туризма. Повече от 30% от туристите в нашия регион идват от държави извън Европейския съюз", посочи Николов, цитиран от "Фокус".

Първите пристигнали изразиха удовлетвореността си от кацането на българска земя и заявиха, че не изпитват тревога или страх заради пандемията от COVID-19.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase