Снимка: БГНЕС
"Случаят е потресаващ. Тук става дума и за писания на хора с позиция в града, които са толкова вулгарни, че сме потресени. Колегите не искат да дават дежурства в Спешно отделение". Тоза каза пред БНР директорът на Областната болница в Силистра д-р Даниела Костадинова. Тя е написала отворено писмо до обществеността заради поредния случай на агресия към медици от Спешното отделение.
 
Екипът на Спешното отделение готви колективна оставка. А ако това се случи, цяло звено ще остане без персонал, тъй като кадри няма откъде да се вземат: 
 
"Колегите ме питат кой ще ги защити, кой ще им върне достойнството. Чувството за безнаказаност работи в тази посока, можем да ругаем, да бием".
 
Силистра е единственият град без спешен кабинет и това натоварва Спешното отделение:
 
"Нашето Спешно отделение се е превърнало в кабинет за всякакви оплаквания извън работното време на общопрактикуващите лекари". 
 
Д-р Васил Славов, председател на регионалната колегия на Българския лекарски съюз, казва, че едва около 5% от пациентите, които търсят медицинска помощ отговарят на критериите за спешност. 
 
И ръководството на болницата, и БЛС са подали сигнали в прокуратурата, включително и срещу хората, които са отправяли обиди във Фейсбук в групата "Забелязано в Силистра". 
 
"Нашата реакция е против анархия и заради отчаянието на колегите, че няма кой да им помогне. Човек отива на работа с идеята, че могат да го набият, да го обиждат и че нищо няма да се промени".
 
Пострадалият д-р Бейти Насуф: 
 
"Това отношение убива всяко желание за работа. Аз се върнах в Силистра, за да помагам на хората, тук сме много малко колеги. Всички си задаваме въпроса - докъде трябва да стигнат нещата? Да бъде бъде убит лекар, ли?". 
 
Д-р Даниела Костадинова призовава да се вземат мерки на национално ниво. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase