Снимка: БГНЕС
fallback

СЗО говори за втори пик. Това което наблюдаваме е тревожно връщане, което никой от нас не искаше. Това е увеличаване на новозаразилите се, смъртни случаи, занемаряване на мерките. Хората знаеха, че трябва да продължат да се пазят. За съжаление в България имаме такава народопсихология, някой път след като сме направили нещо добро след това да го поставяме под въпрос. Още не е късно да излезем с не толкова големи щети от тази ситуация с COVID-19. Това каза пред БНТ представляващият СЗО в България доц. Михаил Околийски.

"СЗО има много добри препоръки за това как се разхлабват мерките. Препоръката да се разхлабват една след друга и да се изчака да се види дали се повишава броят на заразилите се хора и да се намира баланс за предпазването на икономиката и разхлабване на икономиката. Това, че се махнаха много мерки накуп не се разбра кои са по-ефективни. По стадионите не се спазват никакви мерки за отстояние, хората се прегръщат, могат да се обмени слюнка при викане, при прегръщане. Един човек може да зарази много хора и да се получи клъстер. Това се наблюдаваше в Италия, където на 1 мач са се заразили десетки хиляди хора. Няма препоръка за маски на отворени пространства, но в затворени пространства би трябвало всеки един да се пази", добави той.

"В Европа има 2 вида страни - едните се справят с проблема като Италия и Испания, в други страни като Северна Македония, Гърция, България и Румъния има увеличаване на случаите. Рекордите всеки ден биват подобрени от страните в Латинска Америка. Инфекцията се пренесе и към северна Африка. Там не могат да се представят интензивни грижи. Картината все още води към това да сме внимателни и предпазливи. Повечето страни са такива. В Англия се взимат всички тези мерки по отношение на спорните събития. "Ливърпул" играят при празни трибуни", каза доц. Околийски. 

"СЗО взима решение за препоръките, когато се натрупат достатъчно научни факти. Науката и реалният живот са много динамични. От първия момент СЗО има постоянното съветване хората да се пазят, да спазват физическа дистанция, не социална дистанция", каза още той.

"Има мерки, които объркват българското население. В петък имахме срещи в Ямбол с кмета, които работят с ромските общности. Там се вижда ефекта, но се разколебават ако има противоречиви мерки. Там се заредих с положителна енергия, видях хора, които с голямо вдъхновение се опитват да предпазят хората, живеещи при най-бедни условия. И там един здравен медиатор почина. Иска ми се да говорим оптимистично и да търсим положителното, доскоро можеше да го намерим, България се справяше най-добре от всички европейски държави. Не мисля, че България е опасна дестинация, въпросът е да покажем на света, че сме много съзнателни към превенцията хора", добави доц. Околийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Окръжен Професор

преди 3 години

А не ОКОЛИЙСКИ ДОЦЕНТ СЪМ.Днес обаче има пълна инфлация на титли - кьораво и сакато се изписало като ПРОФЕСОР.Професор Мути, професор Тути, малко Мангър и готово....

35

Зоро

преди 3 години

Българинът (тип клавиатурен Христо Ботев) по скоро иска да стои затворен, отколкото да носи маска за 5-10 мин на 2-3 дни един път. Истинския Ботев е казал: 'Тежко, брате, св живее между глупци нвразбрани'.

34

бахуро

преди 3 години

Реват тия от мерките, които нямат достатъчно мoзък да си мият ръцете или да си слагат маска. Или тия, които са големи тЕрикати, да се осигуряват на минимална, че да не платят някой лев отгоре данък. Ако си си плащал данъците като хората, то спокойно можеш да преживяваш и на 60% от борсата. И не, няма да умреш от глад. Сега, ако си се насрал с ипотеки и кредити - твой проблем е, че нямаш финансова култура и че си т1п.

fallback