Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

132 са новите случаи на коронавируса у нас за последните 24 часа, още шестима са починали. Общият брой на заразените от началото на пандемията достигна 3674 души.

"Рано е запеем "Корона, чао". И с изследванията, и в популацията се вижда, че вирусът все още е на ниво на заразност, както беше в месеците, които бяха досега. Хората помислиха, че повишената температура ще направи голяма промяна. Повече от респираторните вируси имат есенно-зимна цикличност. Но този вирус е чисто нов. Ние не го познаваме достатъчно и никой не може да се изкаже какво ще се случи до края на годината", каза пулмологът д-р Александър Симидчиев в предаването "Денят ON AIR".

Той посочи, че това, което се вижда в световен план, е, че броят на заразените расте, а смъртността намалява.

"Вирусът има тенденция да укроти своята смъртност и причината за това е чисто еволюционна. Той има една единствена цел - да заразява повече хора. Колкото по-тежко той повлиява върху хората, толкова по-строги ще бъдат мерките спрямо него. Еволюционно той променя генетичния си материал. Не става по-слаб. Той може да стане по-слаб, ако заразява по-малко хора. Той заразява интензивно, но това, което се случва, е, че имунната ни система реагира малко по-адекватно, заради това не се случват по-тежките случаи", обясни Симидчиев пред Bulgaria ON AIR.

Пулмологът коментира, че имунната система е подчинена на правило на разумната достатъчност. Ако имаме от 0 до максималната сила на имунната система - тя най-добре действа в средата.

"Кортикостероидите се използват за потискане на имунитета. Неговото място, където наистина спасява живота, е само при най-тежките случаи - пациенти на механична вентилация или такива в интензивно отделение с високи дози кислородотерапия. Оказва се, че само там той помага", добави специалистът.

Д-р Симидчиев подчерта, че този вирус не е измислица, той съществува и хората, които са на първа линия, го виждат всеки ден.

"В момента не трябва да мислим, че това е отминала опасност. Трябва да имаме отговорност към себе си и нашите близки", каза още пулмологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase