Снимка: pexels.com

Европейският сектор на детските играчки днес настоя ЕС да бъде много по строг към търговците в интернет, където много от предлаганите играчки не отговарят на критериите за сигурност, според резултатите от изследване, предаде АФП.

От близо 200 играчки без марка, купени от трети продавачи на четири търговски он лайн платформи в Европа, "97 на сто не отговарят на Европейската директива за сигурността на играчките, а 76 на сто от тестваните играчки са показали дефекти, които ги правят опасни за децата на възраст от 6 месеца", се посочва в общо комюнике на Френската федерация на производителите на играчки и предмети за отглеждане на деца и Европейски производители на детски играчки.

Тези организации се позовават на проучване, направено от френската група за надзор и сертифициране Bureau Veritas, съобщава "Монитор".

Сред тестваните играчки, купени евтино на платформите Wish, AliExpress, Amazon и eBay, някои крият риск от задушаване заради малки части, които лесно се отделят от играчките, или заради високи нива на концентрация на фталати, които в определени случаи превишават разрешената от ЕС горна граница стотици пъти, се допълва в комюникето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase