Снимка: БГНЕС, архив

Два контролни поста се поставят от утре на входовете на село Буковлък край Плевен заради повишения брой на хората с коронавирус през последната седмица.

Няма да се допускат да излизат от селището лица, поставени под карантина и контактни със заразени с COVID-19. Това съобщи д-р Атанас Гарев - директор на Регионалната здравна инспекция.

Решението е взето на днешното заседание на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Резултатите от тестовете са показали, че за една седмица са открити 29 нови случая на коронавирус в област Плевен, от тях седем души са приети в болница /мъже/, а останалите са на домашно лечение. От 29-те новооткрити със заразата 20 са от село Буковлък, затова може да се каже че се оформя тенденция за образуване на огнище с коронавирус, коментира д-р Гарев.

Още по темата

От началото на пандемията - от март, под карантина в област Плевен са били поставени 6925 души, а в този момент са 647, поясни той. На останалите е изтекъл карантинният период. На домашно лечение в момента са 40 души. Излекувани в региона са общо 196 местни жители от установените с положителни проби за коронавирус от началото на пандемията 249 души. Шестима са починалите от област Плевен.

Областният щаб днес е решил да се предприемат допълнителни мерки - освен контролните постове в Буковлък за Плевен и за Върбица, за една-две седмици, които да помогнат за пресичане на заразата, подчерта областният управител на Плевен Мирослав Петров, пише БТА.

Засиленият контрол на контактните и на тези, поставени под карантина, ще се осъществява от РЗИ и от полицията. В Буковлък носенето на предпазни маски на всякакви публични места става задължително, забраняват се всички публични прояви.

Засега вирусологичната лаборатория в Плевен има достатъчно тестове, но очаква подкрепа от РЗИ в Плевен, Велико Търново и Ловеч за доставка на нови тестове, каза проф. д-р Славчо Томов - ректор на Медицинския университет. Болницата има всичко нужно за лечението на болните. Досега са излекувани от коронавирус 47 души, каза доц. д-р Цветан Луканов - директор на болницата "Д-р Георги Странски".

В Плевен са установени общо пет случая на заразени медицински кадри, които са под домашна карантина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase