Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

"Няма място за притеснение заради увеличаването на новите случаи, защото наличието на вирус въобще не означава болен човек. Огромната част от заразените, ако не са тествани, няма и да разберат, че са заразени. Това обясни пред БНТ вирусологът проф. Златко Кълвачев.

По думите му, вирусът си върви нормално, държи се нормално. Това е седми вариант на човешки коронавирус, ние си живеем с останалите, те са сред нас, обясни вирусологът.

Oще по темата

COVID-19 към момента има три разновидности, допълни проф. Кълвачев. "Най-вероятно нещата ще затихнат след като се натрупа това имунно население, т.нар. имунен вал, който да ограничи вируса.", обясни специалистът.

Математическият модел е като метода ин витро - в епруветката всичко е идеално, но в реална среда истината е съвсем различна, отколкото в лабораторията, смята проф. Кълвачев.

Според него, дължината на карантината е свързана с инкубационния период, като практиката показва, че между 5 и 14 дни е най-честият период на заболяването.

Хроничен този вирус няма да стане, категоричен е проф. Кълвачев. Резултатът от него е, че или си напълно излекуван, или умираш.

 "Няма данни този вирус да е създаден изкуствено, това е невъзможно. Освен това, за какво му е на някой да създава нещо, което има 1% смъртност, кому е необходимо това?

Има вируси, които активно се реплицират в нас, ежеминутно. И даже вирусолозите спорят за тях. Така че, вируси има и ние си живеем с тях. Това е положението," допълни проф. Кълвачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Скептик

преди 3 години

До 39Как вадиш процент от нещо, което не знаеш колко е?

44

Сериозния

преди 3 години

Мостри (хубава думичка) се пазят за сравнение и анализи и явно имат стратегическа информация. Например за производство на ваксини, които почнаха да се поръчват с милиарди. Например за датиране на вируса, ако някой провежда разследване. Много логично една мощна държава ще си пази информацията за себе си.

43

Зевзек

преди 3 години

До 43Докато не прочетеш някъде по заглавната страница на този сайт, че е спонсориран дългосрочно от Сорос, все ще има шансове да прочиташ от време на време и такива статии. Дори да е много рядко.

fallback