Снимка: Pixabay
Болницата в Каварна е застрашена от фалит. За проблема сигнализира председателят на Общинския съвет в града Йордан Стоянов. Задълженията на общинското здравно заведение са от 700 000 лв., а персоналът не е получавал заплати повече от 4 месеца. Част от него вече е напуснал. Закрито е и отделението по акушерство и гинекология.
 
Служителите още от сутринта са пред лечебното заведение. Причината за неизплатените заплати са лошото финансово състояние и натрупаните задължения. 
 
"До тежката ситуация се стигна след партийно другарско назначение. Човекът беше награден с депутатско кресло. Говоря за бившия управител Десислав Тасков. Болницата се финансира с приходи от здравноосигурителната каса. Тези задължения са натрупани в един период от 3 години, в който са сключвани безумни договори за юридическо обслужване по 2000 лв. на месец. 15 хил. лева за табела, 1500 лв. за охрана за самата болница", заяви Йордан Стоянов – председател на общинския съвет в Каварна в ефира на Нова ТВ. 
 
"В момента тече одит на дружеството, което ще ни даде ясна представа какво е финансовото състояние на болницата", коментира д-р Християн Зафиров, управител на МБАЛ "Каварна".
 
Десислав Тасков, който е бившият управител на болницата, категорично отхвърли обвиненията. 
 
"За три години и половина водих битка за оцеляване на болницата. До 2016 г. договорът за реклама беше просто, за да покажем, че има болница в Каварна. Юридическите услуги бяха необходими заради напрежението между предишния и настоящия кмет", каза бившият управител на МБАЛ „Каварна” Десислав Тасков. Той обясни, че тази "реклама" всъщност е табелата на болницата. 
 
"Нека да разпоредят проверка, за да докажем "кой е крив и кой прав". Тази табела струвала 15 000 лв., а хората не са получавали заплатите си от 4 месеца. 
 
Част от персонала вече е напуснал. Д-р Руска Димова работи в отделението по акушерство и гинекология от самото му създаване, а сега то е закрито. А настоящият директор на лечебното заведение е категоричен, че е необходимо финансиране. От общинския съвет продължават да търсят решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase