fallback

Нов протест у нас срещу затварянето на училище. Този път жители на великотърновското село Поликраище изразиха недоволството си, като пресичаха организирано главния път Русе-Велико Търново и за кратко затрудниха движението.

Училището в Поликраище е създадено преди повече от 200 години. В момента обаче в него са останали едва 33 деца, повечето от които от околните села.

Oще по темата
Затова Общинският съвет в Горна Оряховица взема решение то да затвори врати. Местните обаче настояват общинските съветници да отменят решението си. В знак на протест те излязоха на облечени с жълти жилетки и пресичаха в колона пешеходната пътека на главния път Велико Търново - Русе.

Хората са изпратили и протестна подписка до Министерството на образованието. "Защото е голямо село, имаше три училища и не е редно от три, да нямаме нито едно", каза кметът на с. Поликраище Марин Тодоранов пред Bulgaria ON AIR.

Освен че учениците са малко, според местните власти и нивото на образованието не е същото като в общинския център.

"Големият проблем е, че тези деца не получават адекватно образование на 21 век, защото учат в слети паралелки, там един колега преподава по няколко дисциплини", обясни председателят на Комисията по образование в Общинския съвет на Горна Оряховица Иван Момъков.

Следващата седмица се очаква де се проведе обществено обсъждане за съдбата на училището, в което ще включат и жители на съседни села.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Бедняк

преди 4 години

За Генчо! Та за закриването на държавата, някъде ще се споменава името, защото нашите представители ще си останат! Не знам как ще стане със заплащането им но вероятно има някакъв фонд за издържане на дипломати без държава. Ще бъде нещо уникално, дано настъпи по-скоро, докато имаме това достойно правителство ...

11

Бедняк

преди 4 години

за Генчо! Геньо, медиите ни поднасят новини, които са всъщност нещо познато до баналност. Преди няколко дена затвориха в едно село (може би Смилово, или нещо подобно) училище, преди седмици се затвори някаква болница в Гоце Делчев, (или на друго място, просто е невъзможно да помниш всичко), фирми не знам си колко фалират. Така че имаш право, следващото е закриване на държавата. Не знам каква е процедурата, вероятно ще съществува името "България" като понятие в списъците на ЕС, НАТО, ООН и т.н.

10

анонимен

преди 4 години

А защо драги журналисти не сте написали, че над 60 деца до 7-м клас са записани в други училища и така в селското даскало са останали 33 деца! Хората сами са го направили, а сега протестират!

fallback