Снимка: БГНЕС
fallback
До няколко часа последните два вагона на гара Нова Загора, които бяха вдигнати вчера, ще бъдат изтеглени, предаде bTV. 
 
Така ще приключи първият етап от мащабната операция по разчистването на жп трасето, която продължи 4 дни. 250 души от жп компанията се включиха в разчистването, беше докарана и военна техника. 
 
Инцидентът се размина без жертви и само с материални щети. На метри от мястото има жилрищни сгради, в които живеят хора. Те разказват, че в нощта на инцидента са чули силен шум и помислили, че има земетресение. 
 
Веднага след като последните вагони бъдат извозени, ще започне и ремонтът на релсите. 
 
Влаковете се движат по разписание и няма забавяне на пътниците. 
 
Все още са неизвестни причините 10 от вагоните да дерайлират. От специализираното звено за разследване на произшествия и инциденти в жп транспорта обясниха, че винтовия спряг между четвъртия и петия сезон се е скъсал. 
 
"След като между пети и шести също, след което основната група вагони дерайлират след стрелката 20. Стрелката в момента е обърната за трети коловоз, а е трябвало да бъде за четвърти", каза Бойчо Скробански. 
 
Още същия ден експерти и разследващи направиха тестове на стрелка 20. Екип от министреството смята, че стрелката е подала грешен сигнал и е объркала машиниста. Железопътната компания обачи посочва други верси като неизправност или претоварване на вагоните.  
Oще по темата
 
Част от вагоните вече потеглиха към Бургас, където ще ги мерят на електронна везна, за да проверят дали не са били претоварени. 
 
Версиите са спорни, но операцията по вдигане вече започна. Контактната мрежа попречи да бъде използвана височинна техника и се наложи да дойде бронетранспортьор. 
 
Тепърва ще се изчисляват щетите от инцидента. Според предварителни оценки загубите от разбития 350 метр ажелезен път са над 1 млн. Унищожени са сигнализацията и контактната мрежа. Загуби са претърпяли транспортната фирма и собственикът на товара. 
 
Работата по инцидента продължава. Образувано е досъдебно производство. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Rollercoaster

преди 3 години

Както винаги в БДЖ, щети има, виновни няма.

fallback