Снимка: БГНЕС

"Освен коронавирус, в страната ни има огнище и на други инфекциозни болести", каза проф. Кантарджиев по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб. Става въпрос за повече от 20 случаи на Ку-треска в област Габрово. Чрез PCR  тестове са били доказани 14 случаи. Заразени са ветеранирни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма. В началото при температурно състояние първо е бил търсен коронавирус, обясни Кантарджиев.

Що се отнася до коронавируса, след София, най-много засегнати са в областите Плевен и Пазарджик. Следва Ямбол, където се лекуват 32 души, като 5 са в интензивно отделение.

Почти няма случаи на коронавирус в старческите домове, както и в домовете за деца с умствена изостаналост. Сведени са до минимум случаите на медицински персонал в болниците. "Така че не само плашим", поясни лекарят и допълни, че макар и в страната ни да не се гордеем с изследванията, сме имали 120 000 карантини.

Проф. Кантарджиев обясни и как разглеждат 14-дневна кумулативна заболяемост. Това значи - всеки ден броят на доказаните случаи се събира с този от предходните 13 дни.

По думите му, на 2-и април този показател показва 4.51 на сто хиляди население заболяемост. В началото на май този показател се е качил на 10.7, защото имахме увеличение на броя на случаите. "Благодарение на съвестните български граждани, които спазват мерките, сега от  7.8, което е тенденция на намаляване на заболяемостта", разясни специалистът.

Втори важен показател е ефективно репродуктивно число, което показва един болен колко души заразява. Потенциалът на различните инфекциозни заболявания е различен. Когато един болен с магаршката кашлица е сред неваксинирани - един заразява 17. При грипа един заразява 1-2. При коронавирусната инфекция - един заразява трима. Когато показателят е по-малко от едно, значи епидемията гасне, като примерът, който даде Кантарджиев е 10 болни да заразяват вече 7 или 5.

По думите му, ако не се взимат мерки 10 заразени може да разпространят коронавируса при над 30 души. В момента в страната ни това репродуктивно число е около 1, като интервалът му е от 0.8 до 1.2 през последните две седмици. В първите седмици на заболяемостта е бил 1.7 . В началото на май е станал 1.17, а сега е малко повече от 1. "Ако с малко усилия на обществото, при спазване на мерките, обърнем числото да е по-малко от 1, това значи, че виждаме светлината в тунела на тази епидемия", заяви професорът.

Още по темата

Третият важен статистически белег е времето на удвояване на случаите - за колко по-дълъг период се увеличава случая на заболели и дали по-бавно се развива епидемията. "След март месец с първите случаи в Габрово и Плевен, и в края на март с увеличение на случаите, времето за удвояване е било 10 дена. После е станал 12 дена, а сега мога да кажа, че е над месец. Изводът е, че мерките дават своята ефективност, въпреки критиките, но още са необходими усилия да се спазва разстояние и хигиена", поясни още той.

По света общият брой на случаите е 4 677 000. В САЩ са почти милион и половина. Новите случаи за едно денонощие вчера там са били 9229. Общо починалите са 88 930. На второ място е Испания с 27 500 починали. Само за ден новите случаи са 104. На трето място е Русия с 272 000 общо заразени, като новите случаи са 9 200, апочиналите вчера са 119.

Следва Великобритания, която не взе мерки в началото на пандемията. Там има 3450 нови случая, починали вчера са 468. Италия е със 152 починали,  като новите случаи са 875. Много са случаите в Бразилия - 4654. В Белгия са 54 989, като новите случаи са 345.

В Турция има 146 000 случая и 4050 починали. В Румъния  общият брой на заразени е 16 700. Новите случаи са 267. В  Сърбия има 58 случая на фона на 10 000 заболели. В Гърция - 9 нови случая. В Северна Македония  случаите са 1762  ,като новите са 22.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase