Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Времето в изолация коментира психологът Иван Игов. "Ние реално не сме имали карантина, дори не сме имали социална изолация. В много страни се изискваха смс-и, за да те пуснат да излезеш навън, дори до магазина, докато у нас по-скоро имаше елемент на социално дистанциране, който ние в началото много отговорно спазвахме като общество.", заяви той пред БНР.

По думите му, всички подобни кризи минават през различни етапи, които се познават добре. Минаваме класически през тези етапи – не само България, но и всички страни по света.

"Понеже вече преминахме пик на кризата, сплотяването, дори героизма на някои хора, които даваха пари или се записваха доброволци, сега влизаме в тази фаза, която най-общо се нарича отрицание – когато започва да се поставя под съмнение дали мерките, които са предприети на световно ниво или ние сме предприели, по някакъв начин са отговаряли реално на изискванията. Фазата е нормална, нормално е да се стигне до това", отбеляза Игов.

Когато през 80-те години в България са се появили първите няколко десетки души, заразени от СПИН в Бургас, той е бил част от екипите, които са се опитвали да овладеят ситуацията с моряците, без да се дава гласност на случващото се. Тогава успели да овладеят първоначалното напрежение, но след няколко месеца в семействата на заразените имало и други разболели се. "Въпреки че им беше обяснено, въпреки че им беше разказано подробно как да се пазят, каква е епидемията, какво може да се случи с тях. Цитирам думите на една жена, която през сълзи тогава ми казваше: ама нали го виждам, той е здрав, прав, нищо му няма, докторите нещо объркаха. И буквално се обрече на смърт с тази фаза на отрицание."

Когато се смени моделът и вместо на училище си у дома, се губи умението за концентрация, изтъкна Иван Игов относно предстоящите изпити и мотивацията на учениците за тях след продължителното дистанционно обучение.

В желанието на зрелостниците да имат изпращане в училищния двор, каквато е традицията, психологът вижда "един от най-острите психологически проблеми по време на криза" или в случая на пандемия – загуба на контрол върху личния живот. "Нормално е да искаш образно да се върнеш към нормалност с отделните белези за това.“ Психологът обаче съветва завършващите „да отложат това празнуване за наесен“, когато вече ще знаят къде ще учат и ще има с какво да се похвалят. "Празникът може да продължи тогава и да продължи истински. Докато сега ще е някакъв празник с маски."

Наблюденията върху други подобни кризи по света и статистиката от тях показват, че месец-месец и половина след връщането към нормалност при немалък процент от хората – около 12% по-тежки случаи до 35-36% при по-леките случаи, започват да се проявяват симптоми на т.нар. посттравматичен стрес.

"То е като с адреналина. Ако сте участвали в пътен проблем, знаете как адреналинът ви кара да се мобилизирате, след това целият човек се разтреперва и дори отпада. Има такъв ефект, този ефект е изследван."

"Нормално е децата ни да изпитват безсъние, напрежение. Вчера по телефона една клиентка говореше за това, че 8-годишното й дете не иска да свали маската и ръкавиците дори вкъщи, така че ще имаме и такива случаи", допълни Иван Игов.

Психологът препоръчва да се хванем "за ценното, за сигурното, за онова, с което сме изпитали приятни чувства по време на пандемията и да продължим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase