Снимка: БГНЕС

След отмяната на извънредното положение на 13 май да бъде разрешено залите да заработят при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, съгласувани с Министерството на здравеопазването.

За това настояват в нарочна петиция работещите в танцови, творчески и музикални зали. Тя е адресирана до премиера, Националния оперативен щаб, министрите на здравеопазването и на културата с искане за спешна среща, предаде БНР.

Ситуацията поставя под финансов риск десетки хиляди домакинства, работещи в сферата на културата и изкуството. Те не могат да плащат своите месечни задължения като заплати, осигуровки, данъци, наеми и сметки. Само за един ден петицията е подписана от над 1800 души. Стефан Иванов - представител на един от клубовете за народни танци и на ансамбъл за народни песни и танци "Славей" в град София, коментира:

"Всъщност искаме и ние да направим избора дали да работим или не. Ако нещата се влошат, разбира се, че ние сме достатъчно отговорни, за да затворим нашата зала, така да се каже. Смятаме, че времето, в което хората си стоят в къщи, това е пагубно за тях, първо от гледна точка на психиката. Всички са супер потиснати заради положението в момента. Второ, физическата активност, която правим в залата, е много важна за здравословното състояние на всеки един".

В петицията се предлага поетапно отваряне на залите, а именно от 14 до 21 май разрешаване на индивидуални занятия по график и при засилени хигиенни мерки, а от 22 май - разрешаване и на занятия по групи, в зависимост от квадратурата на залите, при спазване на регламентираното отстояние на хората и дезинфекция на помещенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase