Снимка: БГНЕС
fallback

Няколко блока в пернишкия квартал "Калкас" са евакуирани заради сериозна авария тази сутрин. Скъсала се е дигата на хвостохранилище, съобщава bTV.

Кварталът е отцепен от полицията. На място работи тежка техника.

Ключови булеварди в миньорския град са затворени заради опасност от заливане.

Хвостохранилището е собственост на ТЕЦ "Република".

Депото съхранява повече от 50 години милиони тонове отпадък от дейността на топлоцентралата. Преляла е част от водата, която е на повърхността на складирания отпадък, отмила е част от дигата и тече към река Струма, уточни за БТА изпълнителният директор на "Топлофикация" Любомир Спасов.

Инцидентът е станал тази сутрин. Засегнат е участък от около 3-4 метра от дигата, отбеляза кметът на Перник Станислав Владимиров.

От "Топлофикация" са на мястото на инцидента и се опитват да запушат пробива. На помощ са се притекли още три пернишки фирми. Има готовност за евакуация на ромските блокове в кв. Хумни дол.

Временно движението от 78-ми км до 86-ти км по път I-6 София - Перник в участъка от п.в. "Марина Бара" до п.в. "Църква" се ограничава поради опасност от наводняване на платното за движение. Въведен е обходен маршрут през гр. Перник. Движението се регулира от "Пътна полиция", съобщава АПИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

vot42

преди 3 години

През 1966 г.,точно на 1-ви май се скъса хвостохранилището в Згориград,Врачанско.Мътната вода помете няколко стотин човека.Държавата обяви,че са загинали 108 души,а фактически те бяха над 500.Имаше хора на които калната маса беше ги одрала живи! Калната маса стигна до централния площад във Враца.Жертвите щяха да бъдат многократно повече,ако аварията беше станала само един час по-късно,когато хората са насядали по заведенията да празнуват! Само,че тогава не смееха да обвини властта в некъдърност!

24

Ех че некадърни !

преди 3 години

Добре че няма как да се взривят, че сме го отнесли всички, покрай тези некадърници !!! То бива, бива толкова некомпетентни, ама тва пък вече....!!!

23

Хитър Петър

преди 3 години

Да ти кажа ли правичката ? И едните, и другите са МАСКАРИ !! Парадокс - 10 мес. на воден рижим , сега улиците РЕКИ !!

fallback