Общ преглед
Хора от с. Црънча и околността се събраха на протестно бдение над местността Гергьова черква. Те са против продажбата на част от гората в Црънча от община Пазарджик.

Бдението е планирано за 12.30 след демонстрациите на военните формирования, които се провеждат на полигон Црънча.

Няколко човека обаче навлязоха в зоната на учението и го прекъснаха, което не е било предвидено от организаторите на протеста, които са се събрали на Гергьова черква.

Още по темата
"Искат да продадат гората на таен търг, не знаем на кого и защо. Съдът с решение твърди, че това не е гора, но всеки може да види, че е", сподели пред репортер на Dnes.bg един от протестиращите.

Според тях това е някаква сделка межди бившия кмет на Црънча Евгени Атанасов и сегашният на Пазарджик Тодор Попов, като инициативния комитет няма да спре с протестите. И допълниха, че има направен и нерегламентиран път.

Събралите се хора, които тепърва ще се увеличават, отправиха молитва в близост до черквата в местността, където по традиция се отбелязва Гергьовден.

Каква е историята?

През 50-те години Црънча е станал общински център и гората на селото става общинска. След края на социализма общински център става Пазарджик и гората преминава към нея. И затова Пазарджик сега има правото да я продава. Според местните в самата гора има тракийски могили, които не са изследвани. Отделно има останки от крепости. Те се опасяват, че като се продаде гората всичко може да бъде разкопано и разграбено.

На общинското заседание преди няколко дни сегашният кмет на Црънча Ангел Юруков заяви, че цялото село е против продажбата на горите. Думите му обаче бяха контрирани, че община Пазарджик се нуждае от средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар