Снимка: БГНЕС

В лабораторията за коронавирус към Медицинския университет в Плевен започна изследване на всички домове за възрастни хора от четири области - Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен. Министерството на здравеопазването и доброволни дарители осигуриха PCR тестове за месец напред. В изследването ще бъдат включени всички домове за възрастни хора, съобщава БНР.

Още по темата

"Старческите домове ще бъдат обхванати в два аспекта - единият е персонал, обслужващ. Вторият е хора, които се намират в старческите домове", обясни проф. Славчо Томов, ректор на Медицинския университет в Плевен.

Вирусологичната лаборатория към Медицинския университет работи на пълни обороти. Взети са проби от пациенти в болничните заведения и медицинския персонал, подчерта Велина Дукова. Взетите 35 проби на 30 април във Велико Търново са с отрицателен резултат.

"След това започват да постъпват проби от старческите домове в Ловеч - 13, взети от РЗИ - Ловеч, след това нова партида от Велико Търново, нови 32 и от домовете в региона на Плевен. Все още те не са обработени и не можем да кажем какви са резултатите", допълни тя.

Трудностите с наличие на PCR тестове са преодолени, изтъкна проф. Славчо Томов.

"Най-важното, което аз споделям с екипа, който работи в лабораторията, е те да се опазят, да опазят собственото си здраве на първо място, защото човешкият фактор е най-важният в тази ситуация. Второ, да работят спокойно, за да отговаряме наистина на потребностите на региона за овладяване на епидемията с коронавируса", посочи Томов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase