Снимка: БГНЕС
Община Велико Търново реши да стартира социална услуга в помощ на хората, попадащи в рисковите групи, които са най-застрашени от заразяване с коронавируса, предаде БНР. 
 
Топъл обяд ще бъде доставен до домовете на 200 жители на града и общината. Услугата стартира от 4 май и ще продължи до 19 юни включително. Социалната услуга обхваща хора, които са уязвими на заболяването и са затруднени да осигуряват сами прехраната си.
 
Храната ще е напълно безплатна. Порциите ще включват супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. Обядът ще се приготвя в обновената  база на Домашен социален патронаж и ще се предоставя в кутии за еднократна употреба. 
 
Социалнат услуга на Община Велико Търново ще обхване следните групи: такива с  ниски доходи (под линията на бедност, определена за страната, за времето на социална изолация); уязвими лица с ниски доходи или без такива (включително и граждани на възраст на 65 години), които живеят сами и нямат близки и не са в състояние да осигуряват сами прехраната си; лица, които поради възрастта си или заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близки ежедневната храна.
 
Услугата ще бъде реализирана по проект на общината "Целево подпомагане с топъл обяд". Агенцията за социално подпомагане по програма "Топъл обяд до дома в условията на извънредна ситуация – 2020" осигурява средствата за кампанията. Проектът е изцяло съобразен смерките, които трябва да се предприемат за  предпазването и подпомагането на най-уязвимите и рискови от зараза с коронавирус хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase