Снимка: Pixabay
Сушата сериозно може да се отрази на реколтата от овощни култури. Ако не паднат валежи, добивите ще са наполовина спрямо нормалните, коментира пред "Монитор" председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев.
 
Той каза, че листата на овошките са свити от липсата на влага, а земята е нацепена, все едно е юли. В дунавския регион за април месец са паднали 15 литра на квадратен метър при необходими за този сезон 80-100 литра, за да може почвата да се напои. Засегнати са всички видове – костилкови, семкови и ягодоплодни, допълни Колев.
 
"Валежите дори и за полските култури не са достатъчни, да не говорим за овощните. За овошките са необходими поне 10 литра на квадрат при един валеж, за да достигне влагата до почвените слоеве, където корените да я усвоят. Точно в момента е активната фаза на делене на клетките и е необходима вода, за да наедреят плодовете. Когато няма вода, те ще останат дребни", каза още Николай Колев. 
 
Той изтъкна, че в подобна ситуация всеки се оправя сам, а овощарите, които имат разрешително за сондаж и поливат, са единици. 
 
Прогнозите са, че годината ще е тежка за овощарите, заради щетите от сушата и студовете. От студовете през зимата повече са потрадали костилковите видове и по-малко семковите. 
 
"Не бяхме наблюдавали такова измръзване при семковите от 10-15 години. На места то достигна до 80-90 процента", каза председателят на съюза.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase