Снимка: Pixabay
Сушата сериозно може да се отрази на реколтата от овощни култури. Ако не паднат валежи, добивите ще са наполовина спрямо нормалните, коментира пред "Монитор" председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев.
 
Той каза, че листата на овошките са свити от липсата на влага, а земята е нацепена, все едно е юли. В дунавския регион за април месец са паднали 15 литра на квадратен метър при необходими за този сезон 80-100 литра, за да може почвата да се напои. Засегнати са всички видове – костилкови, семкови и ягодоплодни, допълни Колев.
 
"Валежите дори и за полските култури не са достатъчни, да не говорим за овощните. За овошките са необходими поне 10 литра на квадрат при един валеж, за да достигне влагата до почвените слоеве, където корените да я усвоят. Точно в момента е активната фаза на делене на клетките и е необходима вода, за да наедреят плодовете. Когато няма вода, те ще останат дребни", каза още Николай Колев. 
 
Той изтъкна, че в подобна ситуация всеки се оправя сам, а овощарите, които имат разрешително за сондаж и поливат, са единици. 
 
Прогнозите са, че годината ще е тежка за овощарите, заради щетите от сушата и студовете. От студовете през зимата повече са потрадали костилковите видове и по-малко семковите. 
 
"Не бяхме наблюдавали такова измръзване при семковите от 10-15 години. На места то достигна до 80-90 процента", каза председателят на съюза.
 
 
 

Коментари Напиши коментар

18

до к.10

преди 9 месеца

Круши: последните години дърветата от сорта Вилямова масловка непрекъснато раждат, ябълки: Айдъред, Мелроуз, Молиз делишез, Канадска ренета, Жълт белфльор до миналата година раждаха непрекъснато. Тази година късните студове от 2-3-дневни снеговалежи измразиха цветовете. Ще ядем полски и чешки сортове. Сливите през втората половина на август-септември са български. И тази година ще имат много плодове. Афъзки: гръцки, по 80-100гр. плодове. Кайсии: не зная дали ще има български тази година.

17

Мнение

преди 9 месеца

Тази година действително ябълките нямат много плод. Излъга ги топлото времеж през март, цъфнаха и последващите снеговалежи ги измразиха. За черешите лъжат, реколтата ще е добра. Очакват се много круши, афъзки и сливи. Така че овощарите да не се оплакват.

16

Лъжльото

преди 9 месеца

"Имам 15 декара череша. Тая година много слабо, суша, после яко дъж, плода е много рядък и рехав. Аз съм казал, под 15 кинта на прекопвачите не го давам, заколкот щът да сигопрвпродават. Имам и 5 индиянеца работници и там по 15 лв на ден. Едвам сасправяме"

Друго освен 15 знаеш ли? И защо въобще плащаш на хората, пращай ги с по кило череши да си ходят.