Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Затварят ромския квартал в Брестовица, където живеят фамилиите с регистрирани 13 души заразени с коронавирус.

Решението е взето след разговор с директора на ОДМВР - Пловдив старши комисар Йордан Рогачев, съобщи областният управител Дани Каназирева.

Oще по темата
Това ще е така, докато не излязат резултатите на всички изследвани от семейния кръг и не стане ясно, че вирусът е ограничен.

Става въпрос за две семейства. Член на едно от тях се е завърнал от Германия. И двете семейства са с добър социален статус и спазват разпоредените противоепидемични мерки от РЗИ, предаде БНР.

9 от съобщените нови 11 случая на Covid-19 са в село Брестовица, община Родопи, между които и дете на 9 години – без симптоми. Всичките са контактни на обявените вчера положителни лица от селото, съобщи областният управител Дани Каназирева.

Всички 13 души в Брестовица са хоспитализирани. Има един починал пациент в болница – мъж на 70 г. с придружаващи заболявания - исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност.

Останалите са под карантина, в добро състояние са и нямат симптоми.

По искане на областния управител още вчера започна тестване на по-широк кръг контактни лица с цел да се овладее ситуацията и да не се допусне заразяване и на други. Взети са всички мерки, засилено е и присъствието на органите на реда в селото.

От община Родопи продължават с дезинфекцията.

Днес областният управител ще проведе спешна среща с представители на Медицинския щаб, РЗИ, МВР и община Родопи.

Другите два случая, също съобщени днес от Националния оперативен щаб, са от град Пловдив.

Касае  се за съпругата и 10-годишното дете на мъж, който работи във Видин.Там той е диагностициран като положителен на COVID-19, но въпреки това се е прибрал с автомобил при семейството си в Пловдив . В резултат на това съпругата и детето му също са се заразили.

"Това е абсолютно безотговорна постъпка", коментира областният управител.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 години

До 5Ми то и аз си ходя на гости и пред блока ни играя деца...у го намирам за нормално.

11

да,да ама не

преди 4 години

Анонимен 10 - чети коментар 7

10

Анонимен

преди 4 години

Добре де, защо ги вземат в болница, като никой от тях няма никакви симптоми?! Използват болницата като затвор, защото иначе няма кой да ги контролира дали си седят вкъщи ли?! Или просто отчитаме бройки, които уж сме излекували?! Резултата от това обаче може да бъде, че все повече медицински сестри и лекари се заразяват и няма да има кой да лекува истински болните хора

fallback