Снимка: БГНЕС

Много добра черешова реколта ще има тази година, защото мразовете не са оказали влияние върху черешовите насаждения в Кюстендилско, каза заместник-директорът на Института по земеделие в Кюстендил Димитър Сотиров.

Според специалистите през тази година се очаква добив от над 1 тон череши на декар, дори по-висок, при добре гледани дръвчета.

Единственото, което притеснява стопаните в момента, е реализацията на продукцията, защото ако до началото на юни пазарите в Италия и Румъния не бъдат отворени, има опасност от затруднения при реализацията на плодовете, каза Сотиров, цитиран от БТА.

Той посочи, че вътрешният пазар е доста свит и не би могъл да поеме цялата продукция.

Според Сотиров няма да има проблем при осъществяването на брането, защото градините са големи и позволяват спазване на отстояние сред работниците. Очаква се да няма проблем и с наемането на работници от други населени места, което е практика по време на черешобера в Кюстендилско.

Въпреки мерките по време на извънредното положение, хората в региона се грижат за дръвчетата си и няма пропуснати пръскания, а най-важните тепърва предстоят, каза още Сотиров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase