Снимка: БГНЕС
fallback

"Ние излязохме от пика и загубихме битката по Великден", това заяви пред БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов, член на Оперативния щаб за противодействие на коронавируса у нас.

Oще по темата

"Нека направя две кратки аналогии - вие сте автомобил, който тръгва от София за Бургас по магистралата. Пътувате и срещате отбивка за Пазарджик, отбивка за Пловдив и Стара Загора. Тоест, имате области, където трябва да взимате решение на къде да завиете. Втората аналогия е, че сте в планината и сте качили един малък връх. Имате различни пътища - да се върнете долу в долината, където има различни благинки или пътят ви да бъде отрязан и да трябва да катерите следващия голям връх. Нека се върнем към коронавируса - когато се появи преди един месец, какво казах?  Дръжте карантината три седмици и ще получим добри новини. Хората тогава бяха много дисциплинирани, след три седмици стана ясно, че ще има пик около Великден. И аз тогава казах - дръжте карантината, защото има два изхода, приятен и неблагприятен", това обяснява Витанов.

Мерките обаче не се спазиха. От зоните с много заразени излязоха хора и пренесоха вируса там, където го нямаше.

"Тук идва аналогията с планината - тя има много върхове. Единия вариант е да слезете в долината, където е отмяната на извънредното положение. Другият вариант е да си отрежете пътя надолу и да започнете да качвате следващия връх. Същата е и аналогията с пътя - имате право на избор дали да спрете или да продължите. Изборът беше направен по Великден. Ние загубихме битката и влизаме в неблагоприятния вариант", допълни още математикът.

Според първите изчисления, ако това не се беше случило, извънредното положение може да приключи до две седмици. По думите му, огнищата ще започнат да растат, а вирусът ще стане по-силен и медицинските системи извън София може да не могат да издържат.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

378

Мирослав

преди 2 години

4 август е , не помня да сме губили "битката" по великден! Нещо да кажеш?Само налучквания а?Няма ли кой да осъди тоя безмозъчен *** за насажсане на страх?Ей *** *** земи се крии с твоите нещастни пикове и спри да налучкваш и започни да казваш неща в които си сигурен!Само пикове и пикоч имаш в тъпата глава жадна за слава!

377

Waffen SS

преди 4 години

До Анонимен 395 "Имаме 5% дневен ръст, какво искате повече?В началото имахме 10-12% увеличение всеки ден и заразените се удвояваха на всеки 8 дни."Има една малка ,но съществена подробност.На 40 заболели в началото,10% са нови 4 болни,а на 1000 заболели 5% са ,нови 50 болни.Както се по проценти го докарваме,но по заболели го преизпълняваме.Когато имаме 7000-8000 болни вследствие на великденските екскурзии,то при 3% заболели ,болните ще са 210-240 реални човека всеки със своите съдби

376

Анонимен

преди 4 години

Имаме 5% дневен ръст, какво искате повече? В началото имахме 10-12% увеличение всеки ден и заразените се удвояваха на всеки 8 дни. Сега удвояването е за 20 дни. Вие какво искате, да стане чудо и болестта да изчезне като с магическа пръчка ли?

fallback