Снимка: БГНЕС

Спешни мерки и допълнителна подкрепа за децата със специални образователни потребности (СОП) в условията на извънредно положение поиска от просветното министерство омбудсманът Диана Ковачева.

Повод за настояването ѝ са жалби на родители, че домашната карантина се отразява на психичното здраве на децата им и води до регрес в техните знания и умения.

В жалбите си до омбудсмана родителите на деца с увреждания, образователни затруднения и поведенчески проблеми посочват, че в условията на извънредно положение, техните синове и дъщери страдат най-много, защото са свикнали с ежедневни рутинни дейности като посещения на социални услуги в общността, рехабилитация и работа с ресурсните учители.

Заради Covid-19 обаче сега това няма как да се случи и по тази причина родителите настояват да има мерки за физическа активност за децата им на открито, което ще помогне за овладяване на агресивни прояви и нервно напрежение особено при онези от тях, които са от аутистичния спектър.

Родителите предлагат и въвеждане на детски зелени коридори - т.е. децата да могат да посещават паркове и детски площадки в определени часове при спазване на всички мерки за лична безопасност.

Те обръщат внимание и на това, че часовете с ресурсните учители трябва да бъдат повече, а комуникацията с родителите - по-добра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase