Снимка: Pixabay
Кардиологичната клиника на болница "Медика" в Русе отчита бум на тежки инфаркти и инсулти. Медиците смятат, че хората се страхуват от заразяване с коронавирус и затова твърде късно търсят помощ. Университетската болница е една от малкото в страната, която въведе система за дезинфекция на въздуха. 
 
В отделението по кардиология непрекъснато пристигат нови пациенти. "Има около 20 души с инфаркт, които още не сме изписали и приемаме средно по трима на ден", заяви кардиологът Панайот Панайотов в ефира на Нова тв.
 
Лекарите описват ситуацията като необичайна. "В момента хората се страхуват да ходят при личните си лекари, страхуват се да ходят при амбулаторни кардиолози. Те изчакват, докато нещата да станат драматични, за да потърсят лекарска помощ. Идват 8-10-12 часа след първите симптоми", разказа Панайотов.
 
Специалистите съветват при появата на първи симптоми на болка в гърдите и задух да се потърси помощ. За гарантирането на безопасността на пациенти и медици, тази болница в Русе е една от малкото, която е въвела система за стерилизация на въздуха. Тя унищожава бактерии, вируси, микроби, плесени и спори почти до 100 %.
 
"Вентилатор засмуква въздуха и го прекарва през семпертина с 4 лампи. Това намалява вероятността да бъде жив вируса", добави Кирил Панайотов. 
 
Устройства като тези са поставени във всички отделения и болнични коридори. Персоналът на болницата работи при силна степен на защита. 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase