Снимка: БГНЕС
fallback

Единен механизъм за разсрочване на задължения в срок от шест месеца, който изтича до 31-и декември 2020 г. са приели търговските банки и БНБ след решение на Европейския банков орган. Това съобщи министър Владислав Горанов по време на брифинга в Министерски съвет, където присъстваха премиерът Бойко Борисов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

На отсрочване подлежат тези задължения, които са редовно обслужване или с просрочие не повече от 90 дни към 1-и март 2020 г.

Oще по темата

По думите на Горанов, всеки клиент може да се свърже с обслужващата го банка и да заяви, че иска да се възползва от предлаганите облекчения. Три стандартни механизма са разписани - отсрочване на главница и лихва до 6 месеца, отсрочване на лихва до 6 месеца и още един механизъм за револвиоращи продукти, който е публикуван на страницата на БНБ.

"Говорим за кредити, които са станали проблемни, заради пандемията. Тези, които са имали проблеми преди кризата няма да бъдат обхванати тук.", подчерта неведнъж финансовият министър.

По думите му, няма причина за бързане да се посещават търговските  банки, които имат достатъчно електронни платформи. До този момент процесът протичал гладко.

"За първия месец от кризата подобно струпване на клиенти не се наложи, а вече механизмът е съвсем ясен" уточни министър Горанов.

Той отсече, че няма банкова ваканция: "Ваканцията е само ученическа" и обясни, че срокът до края на годината е достатъчен за хората със затруднения за обслужване на задълженията си, тъй като тогава би трябвало да премине пика на заразата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Solar Power

преди 4 години

До Анонимен 48: Знае да измисля глупави Наредби като 18-та :)Или пък данък лихва :)

45

Анонимен

преди 4 години

Тоя не знаеше за дължащия стотици милиони Божков!Не знаеше за заема даден на колекторска фирма от ББРВъобще какво знае освен МАРГИНАЛИ са всички които не са получават нищо а само дават на държавата.

44

Маргинал

преди 4 години

Няма ли някои които е взел някои лев от помощите на държавата да Благодари като напише коментар тука!!?

fallback