Снимка: Bulgaria ON AIR.
fallback

Днес се очаква да започне изследването с бързи тестове на 1000 души от Банско. Това ще са хора, които са работили в туристическия бизнес през зимния сезон и хора работили на терен по време на карантината. Възможност да се изследват ще имат и граждани, които желаят.

Здравната инспекция в Благоевград и ръководството на общината организират заедно реда, по който ще става тестването. То ще се извършва в местната поликлиника и ще продължи няколко дни. Целта е да се установи колко от жителите вече имат антитела срещу коронавирус и на какъв етап е болестта сред хората в града.

"С премиера нямаме противоречия по принцип, ако се изследват само рисковите групи, ще разберем само за тях. А на нас ни е нужна информация за всички", каза за "България сутрин" инфекционистът доц. Атанас Мангъров. 

По думите му при тестването на жителите на Банско трябва да се подберат хора на случаен принцип, а не само рисковите групи - лекари, полицаи.

"Надявам се, че това, което ще се направи е достатъчно добре обмислено. Не знаем колко заразени има изобщо, в момента почти нищо не знаем за състоянието на имунния статус на населението", обясни Мангъров за Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че се счита, че населението е защитено, ако при 70% от хората се открият антитела.

"Час и половина говорихме с Бойко Борисов за медицинската същност на проблема и какъв е начинът да се излезе от него. За парковете и планините вероятно ще чуете в следващите дни", обясни събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

106

Анонимен

преди 4 години

Мангъров се бори с вятърни мелници!за съжаление постановката върви с пълна сила и няма да им стиска да изследват на случаен принцип. Един определен набор е време да се събуди и да си спомни постановката на Каналето с АЕЦ преди много години. Еи как ни стресираха и показаха силата на медиите.

105

Анонимен

преди 4 години

До ПитърДрън, дрън... Само е загубил е времето на Борисов...Докажи това, което твърдиш! Не можеш!Лека нощ и повече от 100 милилитра алкохол не употребявай.

104

Питър

преди 4 години

Един умен български учен, който е в крак със световния напредък в науката. До момента нито веднъж не е обвинил, обидил, нахокал някого, понася стоически помията, която се излива върху него и през цялото време е глас на разума и спокойствието.Обаче *** си искат оня оперетен генерал и това e. Дразни ги последователното му и интелигентно мислене. Гнила тиква за вас, друго не заслужавате

fallback