След карантината - има ли колективен имунитет в града? Снимка: БГНЕС
fallback

В Банско все още няма информация как ще бъде организирано тестването за наличие на колективен имунитет срещу коронавируса.

Oще по темата
По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил тестването в града, който беше под карантина. Общинският кризисен щаб чака указания, а телефоните на личните лекари не спират да звънят, предаде БНР.

Повече от седмица банскалии настояват за масово изследване срещу коронавируса, като много от тях твърдят, че са прекарали заболяването с характерните симптоми. Беше стартирана и подписка с искане за скрининг след приключване на карантината.

"Бяхме длъжни да подкрепим това искане на нашите съграждани, защото те бяха притеснени. Надявам се, че тези тестове, които ще бъдат проведени по съответния ред, ще покажат ясно картината", каза кметът на общината Иван Кадев.

Все още няма указания от Националния оперативен щаб как ще се извърши изследването и кои са таргет групите.

"Ще бъде необходима организация. Съответно ще ни бъдат спуснати указания. Това в рамките на днешния ден или утре ще се случи", каза още Кадев.

Личните лекари също не са информирани за подробности, но приветстват това решение.

"Сега вече може с тези тестове да се изследва от позицията на времето, т.е. да се изследва наличието на изграден имунитет в населението в града. Чисто технологически не знам как ще стане това", коментира д-р Георги Кушлев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Банско

преди 4 години

Го затвориха преди месец. По логиката на медиите досега Банскалии вече трябваше да падат по тротоарите, да хвърчат линейки и да извозват тела, пу, пу, пу не дай боже.

7

Анонимен

преди 4 години

До АнонименКакъв имунитет бълнуваш за корона вирус? Такова нещо няма, но споко ще има плацебо ваксини с чипове.

6

Анонимен

преди 4 години

Няма да има тестове нито на Ушеви, нито на банскалий.Тестове няма, парите са прибрани. Той народа преживя 40 години комунизъм, 30 години преход, мутри, Виденов, Костов, 10 години Борисов, Орешарски... Че няма да преживее вируса. Който оцелее. Кво го интересува Тиквата

fallback