Снимка: БГНЕС

Над 80 държави са поискали финансова помощ от Международния валутен фонд за борба с пандемията от коронавирус. Общата сума на исканите средства е над 20 милиарда долара, заяви в телефонен брифинг за журналисти представител на МВФ.

Още по темата

"Имаме повече от 80 искания за този вид спешно финансиране. По отношение на обемите, мисля, че това е около 20 милиарда долара, повече от 20 милиарда долара",заяви представителят на МВФ. "От тях има много искания от страни с ниски доходи, от малки страни, от държави с развиваща се икономика", добави той.

"В МВФ вече проучихме поне половината от тези искания. Това не означава, че те вече са отишли към Изпълнителния съвет, но хората работят денонощно", добави МВФ.

Инициативата за спиране на плащанията по обслужването на дълга от държави поради коронавируса не означава тяхната отмяна, заяви представителят на МВФ. "Предложението за спиране на плащанията за обслужване на дълговете на страните има за цел да се освободят средства за борба с пандемията,” но то няма да доведе до анулиране на дългове. "

Според представителя на МВФ, инициативата изисква подробни разяснения. "Това ще бъде обсъдено на съвместна сесия на МВФ и Световната банка", каза той, цитиран от БГНЕС.

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 2 години

Пускат печатницата на робството!!!Още една таква помощ и на робите не им трябва никакъв вирус !А дали не пуснаха вируса,за да подготвят банкерското робство?!

10

Иван

преди 2 години

И прости нам дълговете ни,както и ние прощаваме на нашите длъжници!

9

Ротшилд

преди 2 години

.... които после ще трябва да връщат . С ЛИХВИТЕ . Без да пресрочват вноски. Като заложат някой завод от национално значение или "станат послушни" . Въобще много държави ще излязат от тази криза с Коронавирус ЗДРАВИ И ПОРОБЕНИ.Ама както е казвал дядо ми Моше на длъжниците си - Пожелавам ви да сте да сте здрави и дълголетни , щото ви предстои да работите за връщането на тоя заем цял живот . Бъдете здрави .