Снимка: Pixabay
Инспектори от агенцията по храните (БАБХ) започва да извършва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни. В това число влизат предприятия, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Проверките са въввръзка с предстоящите оициални празници, съобщи в. Монитор. 
 
Засилен контрол ще има върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка също ще се проверяват. 
 
Предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цвета на здравна маркировка (син цвят – с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския). Под внимание ще се вземе и дали търговците представят информация на видно място за страната, от която произхожда месото. 
 
Инспекторите ще проверяват и начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата (включително недопускане на яйца от клас "B" в търговската мрежа). Проби ще се взимат от яйцата с произход ЕС и трети страни за лабораторно изследване. 
 
БАБХ ще продължи да извършва засилени проверки в обектите за производството и търговия с храни, и заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна. Това е във връзка с обявеното извънредно положение в страната заради COVID-19. Фокуса на проверките ще е използване на подходящо защитно работно облекло, химични вещества и оборудване за дезинфекция  и предпазни средства (ръкавици /при необходимост) от служителите, заети в производството, предлагането и доставката на храни, честотата на провежданата дезинфекция.
 
Ще се проверява и дали са създадени условия, които възпрепятстват прекия досег на клиента с непредварително опаковани храни с изключение на плодове и зеленчуци, зя наличието на информация за потребителите, за измивянето на плодовете и зеленчуците преди употреба, като при възможност бизнес операторът да осигури еднократни найлонови ръкавици/пликове/торбички и други с оглед намаляване риска от замърсяване на продуктите. 
 
Специално внимание се обръща на записите по Системата за управление на безопасността на храните, по-конкретно за хигиена и дезинфекция на помещения, инвентар и технологично оборудване, и хигиена и здравен статус на персонала. 
 

Коментари Напиши коментар

10

House M.D.

преди 1 година

Както винаги, колегата сминдух енд чесън е изчерпил темата в две кратки изречения.

9

Анонимен

преди 1 година

Няма смисъл...до тогава ще свършат парите,така че едва ли някой ще купува .

8

Анонимен

преди 1 година

Че има ли такава агенция?да не се правят на глухи и слепи,големите вериги магазини не проверяват