Неволята освен, че учи успява и да събере хората с добри идеи в общи каузи, които правят карантината от OVID-19 да не изглежда толкова черна. Банско е изцяло блокиран, но местен лекар търси начини да компенсира ограниченията с виртуална клиника за съвети. Как работи тя и защо е важно да се обръщаш към местните на характерния диалект? 
 
"Банскалии са корави люде, но най-важно е да ги научим да спазват карантината. Банскалии имат предимството да живеят в къщи с дворове и не се чувстват толкова изолирани от природата. Идеята дойде спонтанно", каза ендокринологът проф. д-р Румен Пандев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той допълни, че коронавирусът е нещо, с което не се е сблъсквал. 
 
"Поради наложената карантина хората не могат да имат достъп до лекари. Не става дума за спешни случаи, най-близката болница е в Разлог, аз лично познавам 9 много добро специалисти тук. В психологическа план много хора се притесняват, ако се появят симптоми какво да направят. Консултациите стават онлайн. Сега най-важното е да преодолеем стреса и риска", коментира още той. 
 
Д-р Пандев подчерта, че масовата карантина трябва да се спазва, ако нямаме масови изледвания. Откакто е блокиран всяка вечер в Банско се бият звънци, за да се повдигне духа на хората. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase