Снимка: архив, БГНЕС

В Пловдив правят лаборатория за изследване на заразени с коронавирус ще бъде изградена наново към сградата на УМБАЛ "Свети Георги", съобщи на брифинга на кризисния щаб директорът на болницата проф. Карен Джамбазов. Той уточни, че общата стойност на проекта е 307 000 лв, съобщава "24 часа".

"Вършим всичко възможно, за да направим най-добрия избор между цена и качество", отбеляза той като допълни, че само специализираната апаратура, която ще бъде необходима за лабораторията струва 167 000 лв.

В тези пари влизат както автоматизираната система, така и дихателните апарати и специалните фризери за съхранение на пробите.

Още по темата

Лабораторията трябва да бъде не по-нисък от 2, затова се налага към сградата на УМБАЛ "Свети Георги" да бъде построено ново крило, което да бъде вентилирано според изискванията. По думите на Джамбазов планът за построяването е вече изготвен, а самата работа по него ще приключи в срок от 10 до 12 дни.

Областният управител Дани Каназирева допълни, че парите от Националния оперативен щаб отиват главно за предпазни маски и облекла на медиците. Затова тя призова всички 18 общини в Пловдивска област да вземат решение за това с какви средства могат да помогнат за изграждането на новата лаборатория.
Ректорът на МУ - Пловдив, проф. г-р Мариана Мурджева, отбеляза, че освен лабораторията е важен и човешкият ресурс.

По думите й вече има персонал, който е готов да работи и изследва проби. Има доброволци както от Медицинския университет и УМБАЛ "Свети Георги", така и от Пловдивския университет. На двусменен режим специалистите ще могат да обработват по 30 проби на ден, заяви Мурджева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase