Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Националният оперативен щаб ще поиска днес среща със Светия Синод, на която ще бъде обсъдено провеждането на масови събирания в православните храмове. До този момент към Българската православна църква бяха отправяни единствено вербални призиви.

Седмица след обявеното извънредно положение в страната, Светият синод все още не е излязъл с официално становище относно мерките, които Църквата трябва да предприеме срещу разпространението на коронавируса. Синодалните митрополити правят индивидуални обръщения, касаещи конкретната епархия, която ръководят.

Призивът е болните и възрастните хора да се отдадат на молитва в своя дом и да не посещават църквите. Православните храмове в цялата страна са отворени. В тях достъпът на вярващите остава неограничен. Все още не е ясно как ще се провеждат службите на Великден, съобщава Bulgaria ON AIR.

Следващите седмици предстоят големи празници, които ежегодно събират стотици миряни в Божия храм. В сряда Църквата чества Благовещение Господне, а в началото на април Лазаровден и Цветница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

Чочо

преди 4 години

Без много приказки и демагогии-да се издаде заповед за затваряне И НА ЦЪРКВИТЕ веднага !

81

фф

преди 4 години

Абе БПЦ е независима от гръцката 1870. Дотогава гръцките духовници са съдирали кожите на вярвашите. Не случайно Родопите са приели мохамеданството. Така че не си преписвайте заслуги.

80

21 век сме

преди 4 години

Никои не те задължава да правиш каквото и да е против волята ти сам можеш да прецениш кое е правилно и дали това ще навреди на теб или на другНе ходенето на Църква не е престъпление нито е бого неогодно ако имаш основателни причини а причините са много основателни и не са свързани с вярата а с здравето на много хора и които е отговорен не би рискувал.

fallback